google-site-verification=zzATLtopiRuiA_Xd1VcfPUr9BTlQLJI2sw9V2HvesHg

Kameránk buktatta le a tolvajt Tatabányán!

Társasházi kamerarendszereink évek óta védik a tatabányai lakosokat. Kameráinknak jelentősége van a megelőzésben, végső soron a pedig bizonyításban is. A Tatabányai Járási Ügyészség a lopás vétsége miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki az alkalmi szállásadójától ellopott telefont a kamerával felszerelt liftben vizsgálta meg. A kameránknak köszönhető leleplezés végett így férfit 35 ezer forint vagyonelkobzásra és pénzbüntetésre ítéljék.

Csapatunk rendkívül hasznosnak tartja, hogy a rendőrség mindenki számára elérhetővé tette a leleplező felvételt. Évente százas nagyságrendben bocsájtunk a rendelkezésükre hasonlókat, ám ezeket a felvételeket adatvédelmi és személyiségi jogi okokból sajnos nem oszthatjuk meg a nyilvánossággal. A felvételből látható, hogy a telepített kamera képének minősége végett könnyedén felismerhetők és kézre keríthetőek a bűnelkövetők. A felvétel elején észrevehetjük, hogy a gyanúsított dohányzik is, amely tűzvédelmi okokból nem engedélyezett a liftekben és a legtöbb lépcsőházban is tiltott, a csikk is eldobásra került. Sajnáljuk, hogy ez a nyilvánvaló veszélyeztetés nem került bele a bűnlajstromba.

A vádirat szerint a férfi 2020. augusztus 18-án alkalmi ismerőse tatabányai lakásán töltötte az éjszakát. Az elkövető másnap, a déli órákban a lakás előszobájában lévő lezáratlan szekrényből ellopott egy 85.000 forintos mobiltelefont az 1.000 forintot érő szilikon tokkal együtt, miközben sértett a lakás nagyszobájában számítógépezett. A férfi a lopott telefont a társasház kamerával felszerelt liftjében vette szemügyre, majd másnap 35.000 forintért eladta. A tatabányai rendőrök a felvételeket átvették tőlünk, melyekből sikeresen azonosították az elkövetőt, a lopott telefont ezt követően lefoglalták, és a sértettnek kiadták. A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy a Tatabányai Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő elkövetőt tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetésre és 35.000 forint vagyonelkobzásra ítélje. Az Ügyészség által közzétett felvételt a lift kamerája rögzítette.

A videó az alábbi linken tekinthető meg: www.youtube.com/watch?v=3kcAc_9yBDs