google-site-verification=zzATLtopiRuiA_Xd1VcfPUr9BTlQLJI2sw9V2HvesHg

Beszámoló

Az IoT Hungary nyerte meg az IoT Live Showt

Szeptember 17-én került megrendezésre az első IoT Live Show Budapesten a MOHAnet Mobilsystems Zrt szervezésében, ahol cégünk, az IoT Hungary is megmérettette magát 14  hazai vállalattal egyetemben. Büszkék vagyunk rá, hogy LoRa hálózati rendszerünkkel mi vihettük haza az est fődíját, illetőleg cégünk vezetője, Huber Tamás kapta a legjobb előadásért járó elismerést is. Tekintsük át, mely témákat érintett Tamás az előadásában! Nagy meglepetést okozott, hogy az erős mezőnyben a multinacionális cégek között az elérhető 6 díjból hármat is elhoztunk.

 

Tekintsük át, mely témákat érintett Tamás az előadásában!

A LoRa-t részletesen már nem kellett bemutatnia, hiszen megtették már előtte, annyit viszont hozzátett, hogy az előnye, hogy nem zárt rendszer, sokan fejlesztik és a legtöbb eladott IoT eszköz a világon ezt a hálózatot használja.Ezt követően rátért az Iot Hungary konkrét bemutatására is. IOT Hungary Zrt. 9 szolgáltató cég közös akaratából jött létre, jelenleg 416 településen 751 bázis állomással rendelkezünk.

„Lefedettségi adatokkal nem merünk szolgálni, mert a domborzat, a települési szerkezet és az alkalmazás célja határozza meg a lefedettséget. Pl.: egy távoli térfigyelő kamerát vagy létesítményt megfelelő frenzel zóna estében, akár 30 km távolságra be tudjuk kötni. Egy LoRa-s nyomkövetés külső antennával a gyakorlatban 20 km-ről is lehetséges. Viszont egy vízóra leolvasáshoz ennél sokkal nagyobb hálózatra van szükség, akár 2-3 kilométeren belül több toronyra.” – szögezte le Huber úr.

Mindemellett 38 településen üzemeltetünk térfigyelő hálózatot, köztük Tatabányán és Győrben. Továbbá társszolgáltatók segítségével majdnem országos lefedettségű internetet biztosítunk partnereinknek.

A bemutatott megoldásokhoz a legfőbb inspirációt a közműszolgáltatók és vízóra gyártók megkeresése biztosította. A fő kérdések, hogy az IoT milyen problémákat old meg, milyen üzleti modellben kerül értékesítésre a termék, illetőleg az IoT megoldás pozicionálása az idő-pénz-kényelem hármasszabálya szerint. Huber Tamás részletesen a konkrét megoldásokkal foglalkozott.

1.Kapos Holding

Kaposvár elkötelezte magát, hogy okos várost alakítsanak ki a településből, ennek részeként a tulajdonukba lévő Kavíz kft-vel karöltve folynak a tesztek.

Huber Tamás a következőt monda erről: „A települést felmérve 25 darab gatewayre van szükség a vízórák leolvasásához. A pilot programba 5 Gatway került telepítésre. Nagyvárosi környezetben a vízórák jellemzően alagsorokban, pincékben és földalatti aknákban helyezkednek el. A tesztek megmutatták, hogy ilyen környezetben nem valósak a hatótávolsági becslések. Már 5 darab gateway esetén is előfordul, hogy hol az egyik hol a másik, de akár egy harmadik gatwayen keresztül is érkezhet az adat. A teszt során arra is fény derült, hogy vannak helyszínek, ahonnan egyáltalán nem jön be az adat vagy csak nagyon ritkán. Ez a városi környezet világít rá, hogy nem lehet a tervező asztal mögül eldönteni, mi fog az életben működni. Itt jön képbe az NB-IoT megoldásokkal szembeni előny, mert nagyon egyszerű a LoRa gatewayek telepítése, szemben a mobil bázisállomások kötöttségeivel, költségével.

A tesztek során több beszállító is csatlakozott a tesztelésbe, köztük a Cason Mérnöki Zrt. és az NRW (eNeRWé Hungária Kft). Minden beszállítónak létrehoztunk egy látványos felületet, amin nyomon követhetik a telepített berendezéseik üzeneteit, így segítve a kiértékelést.”

2.Pannon-Víz Pilot

A teszt helyszínének kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ne nagyvárosi környezetben legyen és kifejezetten kihívást jelentő domborzati viszonyok és tagoltságok között feküdjön a választott település. Így került kiválasztásra Győrszemere, 3 elkülönülő településrészre tagolt és jelentős domborzati szintkülönbségek jellemzik.

„A munkálatok megkezdésekor a település legmagasabb pontjára, egy vastoronyra telepítettünk egy gatewayt, melynek „normál” körülmények között elégségesen kellett volna működnie. A tesztünk sikertelen lett, mert a több mérőről érkező napi 2 jelentés nem minden esetben érkezett meg.  A rövid tesztidőszakot követően gondosan megtervezve telepítettünk még egy gatewayt. Ezzel elértük, hogy a mérők üzeneteit 100 %-os biztonsággal megkapjuk. A teszt még nem zárult le, mérőink a mai napig küldik rendszeresen adataikat.”

3. DRV vízmű – Gerinchálózati vízóra leolvasás

A vízmű helyben telepített data loggereket használt, melyek költségesek és nem túl naprakészek. 3 darab leolvasót telepítettünk a gerincvezetékre, melyek percre kész információkat biztosítanak és a csőtöréseket is hamarabb lehet így felfedezni. 8 évig is képesek adatot szolgáltatni elemcsere nélkül.

Külön érdekessége a projektnek, hogy a letelepített aknák általában a mezőgazdasági területek szélén/közepén találhatóak, ahol nem áll rendelkezésre vezetékes áramellátás.

4. Távoli vízóra leolvasás Kecskeméten

„Az SB-Controls Kft. és a Bácsvíz Zrt.-vel közös pilot projektet készítettünk Kecskeméten. Célunk a LoRa okos mérő kipróbálása, távoli leolvasás, folyamatos adatmennyiség kinyerése. A LoRa technológia előnye, hogy a szenzorok 5-10 évig képesek külső energiaforrás nélkül folyamatosan információkat, adatokat küldeni a felügyelt helyről. A mérőt 2019 májusában föld alatti vasbeton aknába, fém tetővel elzárt vízórához csatlakoztattuk. Óránként érkeznek az adatok, melyek egy erre megfelelő adat kiolvasó felületen jelennek meg. Az aknából is kiváló térerősséggel és jel-zaj viszonnyal jönnek a jelek.” – ismertette az eredményeket Huber Tamás

Ezt követően a Zane Systems-el közös munkákról hallhattunk ismertetőt. Mezőgazdasági gépek nyomon követése, Cserkeszőlő Gyógy- és strandfürdőbe a termál medencék hőfokának leolvasása, magas élettartamú és gyors, hordozható segélyhívó rendszerek üzemeltetése, közvilágítási vezérlések kipróbálása, méhkaptár súlymérési rendszer használata. Van egy előre el nem tervezett projekt is, amely egy bejáratoknál elhelyezett beléptető rendszer, ami nagyon pontos hőmérsékletmérésre képes, maszk viselését detektálja és a belépést több módon tudja felügyelni. Ezeket a termékeket a cég az előadások előtti bemutatóra is elhozta, ahol kiállította őket az érdeklődőknek.

Kérdések

Az előadás végén a műsorvezető két kérdést intézett az előadókhoz: 

Az első kérdés így hangzott: hol fog tartani az az IoT megoldás 5 év múlva, ami most bemutatásra került.

Tamás szerint erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert abszolút a piaci és gazdasági környezeten múlik. „Az okos eszközök elterjedésének egyik legnagyobb gátja az olcsó munkaerő. A vízközműveknél maradva, alulfinanszírozottak, olcsó a víz, ezáltal nem érdekeltek vagy nincs lehetőségük a hálózati veszteségek csökkentésére. Az önkormányzatok számára nem írtak ki pályázatokat csak uniós ígéretek vannak rá.
Az ipart és a mezőgazdaságot nem kell külön inspirálni, a versenyhelyzet miatt maguktól is keresni fogják az IoT megoldásokat.” – fejtette ki.

A második kérdés arra tért ki, hogy mennyire lesz digitális az a szektor, ahol tevékenykedik.

Erre humoros módon így reagált: „Ha nem is az egész szektor nevében, de kijelenthetem, ha ennél digitálisabbak lennénk, akkor a hologramom lenne itt helyettem és robot mókusok szerelnének a tornyainkon.”

Hozzátette azonban, hogy közbiztonság szempontjából bőven van még tennivaló, amely egyre csak romlik, okoskamerából viszont még kevés áll rendelkezésre. Viszont digitalizációra szorulnak például a települések, önkormányzatok, szolgáltatók, itt kell segíteni.

Az IoT Live Show programja és hivatalos weboldala itt érhető el.

További sajtó megjelenések:

Az idei év legnagyobb IoT rendezvénye!

Az IoT Live Show-n kiállítóként és előadóként is részt veszünk! Szavazz Te is!

Budapesten kerül megrendezésre 2020. szeptember 17-én az IOT LIVE SHOW! Ez a rendezvény a hazai IoT megoldások seregszemléje, ahol 15 kiállító és előadó lesz jelen, köztük a Telenor Magyarország, Antenna Hungária, Konica Minolta, MOHAnet. A rendezvényre az összes jegy elkelt, de a nagy érdeklődés végett ONLINE is lehet követni az eseményeket! Nem kell mást tenni, mint díjmentesen regisztrálni a www.iotliveshow.hu oldalon!  

Előadásunk címe:  HIÁNYZÓ LÁNCSZEM, AVAGY FEJLESSZÜK EGYÜTT A JÖVŐ HÁLÓZATÁT