google-site-verification=zzATLtopiRuiA_Xd1VcfPUr9BTlQLJI2sw9V2HvesHg

A Common Sense Media által végzett 2011-es kutatás szerint 0-2 éves gyerekek tablet és telefon használata 2011-ről 2013-ra 10 %-ról 38%-ra ugrott, 0-8 éveseknél ez az arány még elképesztőbb: 38%-ról 72%-ra változott. A vizsgálat során 1463 szülőt vontak be. A kisgyermekek a különböző elektronikai okos eszközökön legtöbbször játszanak (63%), applikációt nézegetnek (50%), videót néznek (47%), TV-t néznek (38%), vagy olvasnak (30%). A szülők bevallása szerint a 0-2 éves korosztály napi 15 percet, 2-8 évesek pedig két órát használják átlagosan ezeket az eszközöket. A játékok közül egyedül az Angrybirds olyan népszerű, amelyet már 10 hónapos kortól játszanak a kisgyermekek. Könnyen belátható, hogy ezek az adatok az elmúlt évek alatt valószínűleg növekedtek, egyre több gyermek kap a kezébe „kütyüket”

Függőség kialakulásához vezet

Az okos eszközök használata a függőség kialakulásának lehetősége miatt veszélyes ebben a korban. Több pedagógus és kutató egyáltalán nem ajánlja iskolás korig a telefon, számítógép, tablet használatát. Érdemes elgondolkodni szülőként az utcán, étteremben, buszon látottakon, hány fiatal, felnőtt nyomkodja folyamatosan telefonját, mennyiben változtatja ez meg a személyes kapcsolatokat. Pedagógusok egyre többször hangoztatják, hogy nehezebb a gyerekek figyelmét lekötni, már a játékuk is megváltozott. Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy nem tud egy gyermek egyedül, de akár társaival sem játszani. Őrült rohangálás, kergetőzés, lökdösődés a „játék” az elmélyült szerepjáték vagy konstruálás helyett. Érdemes végig gondolni, hogy egy gyermek idegrendszerének milyen óriási feladat a televízióban látottakat, telefonos videó vagy játék során lévő ingereket feldolgozni, megérteni – különösen kisgyermek korban. Miután hozzászokik a gyermek a folyamatos ingerekhez, gyors kielégüléshez, a képernyő adta örömforráshoz egy egyszerű építőkocka vagy mesekönyv nem lesz ennyire érdekes, ezt könnyen be lehet látni.

Mi is tapasztaljuk!

Gyakran halljuk ügyfeleinktől, hogy nagyon fontos az internet, mert a gyerekek unatkoznak, kell nekik mindenképp.

Egészen extrém történeteket is látni, hallani: GTA-val játszó hatévesről, aki kirabolja a fél várost játék közben, folyamatosan transformerssé átalakuló négyévesről, zombikról tárgyaló ovisokról vagy éppen kamionos képeket lapozó másfél évesről. Mindenképpen a szülők felelőssége a képernyő előtt eltöltött időt korlátozni, felelősen beosztani illetve a megfelelő tartalmat nyújtania gyermekének. Teljesen elzárni nem lehet az internet és technika világát a gyermekek elől, nem is érdemes. Ám szem előtt kell tartani a mértéket és a felelősségünket a korosztálynak való tartalom adásával.