google-site-verification=zzATLtopiRuiA_Xd1VcfPUr9BTlQLJI2sw9V2HvesHg

? Szeretnénk egy kedves kollégánk karácsonyi gondolatait közzétéve minden Előfizetőnknek, Ismerősünknek és Barátainknak áldott, békés karácsonyt kívánni! ?

Karácsony szelleme

Adventkor, a Megváltó érkezésére várva az ember igyekszik egy kicsit lassítani az életén, elgondolkodni, várakozni, számot vetni. Mai rohanó világunkban ez azonban már nem olyan egyszerű, mint ahogy első olvasatra hangzik. Sokszor az ember a legutolsó pillanatban szembesül vele, hogy pár nap és itt a karácsony, így esély sincs a mind lelki, mind materiális felkészülésre. Persze amilyen hamar itt terem az ünnep, olyan hamar véget is ér, hogy újra visszaessünk a hétköznapi mókuskerékbe. Korunk velejárója ez és nem úgy néz ki, hogy a jövőben változni fognak ezek a tendenciák.
Viszont még a sok rohanás közepette sem feledkezhetünk meg arról, hogy az ünnep szentsége nem a féktelen vásárlásból és az ezt szülő kényszeredett ajándékozási lázból áll. Természetesen mindenki szeret ajándékot adni és kapni, a valódi üzenet mégis Jézus Krisztus születésében rejlik, aki Isten fiaként született erre a tökéletlen világra, hogy megváltsa bűneitől az emberiséget. Advent időszaka pedig pontosan a születésre való felkészülésről és várakozásról szól. A betlehemi család pedig a szentség és a tisztaság örökös jelképe.

A karácsonyi ünnepkör egyébként szorosan összefonódik a téli napfordulóval is, hiszen ezekben a napokban éljük a legrövidebb nappalokat és leghosszabb éjszakákat. Ennek a betetőzése december 22, ekkor van féltekénken a legrövidebb nappal. Ezt, illetőleg a „legsötétebb mélypontról kezdődik a kiút” felfogás alapján az innentől kezdődő folyamatos, egyre hosszabb „világosodást” a kereszténység előtti világban (például az ókori Római Birodalomban) is ünnepelték, hatása pedig egyértelműen megmutatkozik a keresztény karácsony ünnepével, hiszen Jézus Krisztus születése is egyfajta kiút a „legsötétebb, bűnnel teli időkből”.
Ha lehet üzenet, amit a modernkori keresztény világban, karácsony alkalmával az emberek felé közvetíthetünk, akkor az mindenképpen az imént megfogalmazott gondolat. Az egyik legfontosabb ünnepünk idején lassítsunk, álljunk meg egy percre, töltődjünk fel és szánjunk sok időt szeretteinkre.

Vértesnet Csapata