google-site-verification=zzATLtopiRuiA_Xd1VcfPUr9BTlQLJI2sw9V2HvesHg

Sokszor figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a gyerekekre nézve mennyire káros a számítógép és az okostelefon folyamatos, napi több órán át tartó használata. Nem csak a gyermekeknek nem való tartalmak károsak a gyermekek részére. A gyakori használat során a gyermekek teljesen átállnak az okos eszközök nyújtotta folyamatos impulzust nyújtó élményszerzésre, és függőséget okozhat. Kutatók szerint kihatnak a folyamatos ingerek az idegrendszer fejlődésére, készségek kialakulására. Könnyű elképzelni, hogy a fakockával való építkezés élménye elveszik a rengeteg ingert adó számítógépes akciójáték mellett.

Az internet és az eszközök használata alapvető készség a felnőttek világában, ami fokozatosan egyre fontosabbá válik. Emiatt is célravezetőbb a teljes tiltás helyett, ha a képernyő előtt töltött időt szabályozzuk és a géphasználat szabályait meghatározzuk majd azokat következetesen betartatjuk a gyermekekkel. Meg kell tanítani az internet használatára, gyermekeknek való weboldalak és játékok megmutatásával, korosztályának megfelelően.

Az általunk ismert néhány, gyermekeknek való, tanulást segítő weboldalt szeretném bemutatni leginkább az általános iskolába járó diákok számára. Kedvenceim a nyelvtanulást elősegítő weboldalak, amiből többet is használtam már, eredményesen segítette a nyelvvizsgára való felkészülésemet.

Okos Doboz

Az Okos Doboz 2013 óta az általános iskolások tanulását szolgáló oktatási portál. Több mint 6500 feladatot, 30 gondolkodási képességet fejlesztő játékot és 160 egészségnevelési animáció található itt, komplex gyűjtemény. A legjobb az egészben, hogy egyszerre szórakoztató és fejlesztő. Ezt a weboldalt a SOTE és az ELTE munkatársainak köszönhetjük, létrehozásában 150 pedagógus és szakmai lektor dolgozott együtt. Hiánypótló weboldal készült el.

Versike.hu

Ez az egyszerű, de nagyon ötletes online adatbázis közel 300 magyar verset tartalmaz híres költőktől kortárt művészekig. A készítője 2. osztályos kortól ajánlja verstanuláshoz, de remek szórakozásnak is ígérkezik. A teljes versből mindig egyre több betű fogy el, a játék során ki kell egészíteni a hiányzó szöveget. A versike követi a számítógépes játékok mintáit: különböző nehézségi szinteken kell teljesíteni folyamatos visszajelzések kíséretében. Kipróbáltuk irodánkban: egyszerűnek tűnik, de a végén a teljes versszak leírása nem egyszerű feladat. Társaságban jó hangulatot teremt, miközben a versből is egyre többet megjegyzünk. Aktív szülői részvétellel remek hangulatú tanulást eredményezhet.

Helyesírás.mta.hu

Helyesírás gyakorlásához, ellenőrzéséhez jól használható a helyesiras.mta.hu oldal. Többféle helyesírási problémából válogathatunk: egybeírás-különírás, abc sorrend, számok, dátumok, ismert emberek neve, elválasztás és egyéb olyan szavak helyesírása, ami nehézséget szokott okozni. A beírt szó helyességét rögtön ellenőrzi, és megírja a hozzá tartozó szabályt is.

Személyes kedvenc: Duolingo – nyelvtanuláshoz

Népszerű mobil alkalmazás, mely számítógépen is elérhető. Évek óta ismerem és

használom ezt az applikációt, kedvencem a nyelvtanulásban. Bármikor használható, buszon és vonaton is hasznossan szórakozik a használója.

Világszerte több mint 100 millióan tanulnak nyelvet a Duolingó segítségével. Népszerűságát annak is köszönheti, hogy az angol mellett ma már több tucat nyelv közül választhatunk, ami érdekel minket és megismerkednénk vele. Egyszerre két nyelvet is gyakorolhatunk, például ha angolul gyakoroljuk a német nyelvet – ez már az abszolút Duolingó függőség jele. 🙂

Egyszerűsége révén gyerekek és kisiskolásoknak is használhatják, de rengeteg egyetemista,felnőtt használja.

Az elején szintfelmérő teszttel magasabb kategóriájú feladatokra ugorhatunk. Segít a helyes kiejtés elsajátításában, a hallás utáni szövegértésben, helyesírásban. Mindenki személyre szabottan haladhat a leckékkel bárhol bármikor!

Xeropan

Kedves grafikájú telefonra letölthető applikáció, mely kakukktojás, mert weboldalon nem érhető el, de folyamatos internet kapcsolat szükséges hozzá. Angol nyelvtanulást segíti elő, folyamatos és komoly fejlesztő gárda áll a háttérben. Alapszintű nyelvtanulás során az ősemberek világában találjuk magunkat. A térképen megjelölt helyszínek különböző tanulandó területeket jelentenek. A szavakhoz képek tartoznak, így a vizuális memóriát folyamatosan bevonva lehet nyelvet tanulni.

VértesNet