google-site-verification=zzATLtopiRuiA_Xd1VcfPUr9BTlQLJI2sw9V2HvesHg

Tatabányán található a Ranzinger Vincze kilátó, a híres Kő-hegyen álló Turul madártól, emlékműtől minössze 15-20 percnyi sétálás után.
A Tatabányai önkormányzat Turul-tanösvény néven kialakított egy körülbelül egy kilométeres tanösvényt a Turul emlékmű és a híres Szelim-barlang között, amely bemutatja a Vértes és a Gerecse hegységek jellegzetes kőzeteit. A tanösvényről jobbra kanyarodva indulunk el a Ranzinger-sétányon, mely a különleges, eredetileg a XII/A akna felvonójaként működő tatabányai kilátóhoz vezet.
A korábban még Bűnyász kilátónak nevezett régi felvonót 1980-ban adták át. 2008-ban felújításon esett át és a Tatabánya hagyományaihoz szorosan kötődő Bányásznapon nevezték el az egykori bányamérnökről, Ranzinger Vincéről. A kilátó 30 méter magas, 156 lépcsőfokát megmászva csodálatos panoráma tárul elént Tatabányáról. A környező települések is jól beláthatók, mint Tata, Környe, Oroszlány, de akár Komárom felé is elláthatunk. Drón képeinkkel a kilátó varázslatos és egyedi megjelenését örökítettük meg.

A kilátót felkeresve érdemes meglátogatni a Szelim barlangot is és a nemrég átadott, a Turul emlékmű mögött elhelyezkedő Gerecse Kapuja Látogatóközpontot is.

Tatabánya szépségeiről számos más drónfelvételt készítettünk. Galériánkban megtalálható a Bánhidai szoborpark, a képek között az 1. világháborús katona szobrával és az újonnan átadott március 15.-i emlékmável. Onnan nem messze a 2. világháború emlékére állított 2 kard szobor taálható. A felvételek érdekessége, hogy a körforgalom és Polacsek köz, Polacsek utca megépítése-átépítése előtt készültek a fényképek. Talláható még az erőműi lakótelep víztornyáról és a híres II-es számű erőműről. Az erűmű fényképeit különösen érdemes megnézni, mert nem mindennapi felvételek készültek róla a levegőből, a kéményébe is betekintést nyernek a látogatók.

Számtalan más látnivaló található Tatabányán, melyek általában a bányászathoz köthetők. A Turultól 419 lépcső vezet le Tatabánya belvárosába. A lépcső alján Újvárosban találhatjuk magunkat, ahonnan nincs messze a Fő tér és az Árpád vezér szobor. Innen nem messze található a Tatabányai Múzeum is, ahol időszaki kiállítások mellett indián tárlatot nézhetnek meg a látogatók. Ha a tatabányai, hajdani bányászok életét is szeretnénk megismerni, a Bányászati Múzeum ipari skanzenébe érdemes ellátogatni. Korabeli iskola, lakóházak találhatók berendezve, megnézhetjük milyen volt a bánya a föld alatt és megismerhetjük a korábban lábunk alat dolgozó bányászok nevét és mindennapjaikat. Megemlékezhetünk az 1978 februárjában sújtólég-robbanás huszonhat szénbányász tragikus balesetéről a XII/A Vadorzó-aknában. A skanzen a bányában fellelt ásványokat és megkövült maradványokat is kiállít.